Кипър, Израел и Гърция подписаха тристранно споразумение, с което дадоха старт

...
Кипър, Израел и Гърция подписаха тристранно споразумение, с което дадоха старт
Коментари Харесай

Кипър, Гърция и Израел свързват електрическите си мрежи

Кипър, Израел и Гърция подписаха тристранно съглашение, с което дадоха старт на плана за междусистемната връзка EuroAsia. Този план за 2.5 млрд евро ще свърже електрическите мрежи на трите страни с кабел по дъното на Средиземно море. Документът бе подписан в Никозия от кипърския енергиен министър Наташа Пилиду и израелския - Ювал Щайниц, като гръцкия им сътрудник Костас Скрекас се включи в церемонията по видео връзка.  

Интерконекторът EuroAsia е приоритет във визията " Зелена договорка " на ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и дава отговор на изискванията за финансиране от Механизма за свързване на Европа. Високоволтовият кабел ще бъде дълъг 1518 км. и с мощ 1 ГВт. Той ще минава с изключение на през Кипър и през Крит. Конверторните станции ще бъдат издигнати от Siemens. Енергията, която ще идва в Европа, ще бъде единствено от зелени източници.

Проектът EuroAsia би трябвало да бъде въведен в употреба до декември 2023 година

Подобен тристранен меморандум за съгласие също е в ход, като в него вземат участие Кипър, Гърция и Египет- EuroAfrica.

След церемонията в Никозия, кипърският и израелският министри отпътуваха за Египет, където ще се състои първия формален съвет на министрите на Източносредиземноморския газов конгрес (EMGF).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР